Stem van provincie Groningen

Ga terug

Zonneweiden

Boelie Boelie  •  31-05-2021  •    6 opmerkingen  • 

Stoppen met al die zonneweiden in agraries gebied; is bederf van de omgeving, zonde van het landschap en blinkt in de zon alle kanten op.

Leg de panelen op daken van huizen en schuren (vrijwillig) maar dan wel een goede vergoeding voor geleverde stroom aan de eigenaren en niet de grote winst naar de energiemaatschappijen en de staat!

Reacties (6)


Je moet inloggen of je registreren om te kunnen reageren.
 • Jennifer

  Verder: het enige wat ècht verandering gaat brengen is menselijk gedrag. We moeten met ons allen leren minder energie te verbruiken en minder te consumeren. Dit vraagt een verandering in ons huidige economische systeem - wat alleen functioneert op meer, meer, meer of anders stort het in. Alle 'duurzame' energie projecten zijn alleen belangrijk om sneller weer bij een klimaatvriendelijke samenleving te komen.
  Verder zorgt het op lange termijn juist voor Meer energieverbruik. Immers: het is zuiniger, dus ik kan meer verbruiken. Dit is een standaard manier van denken - kijk bijvoorbeeld naar de enorme toename van de hoeveelheid kerstlichtjes die buiten hangen sinds de led lichtjes. Dit gebeurt op grote schaal en heeft uiteindelijk een tegenovergesteld effect. Dus: zorg voor sterke gedragsverandering, en dit kan alleen door echt ons economisch denken drastisch te veranderen. Consuminderen. Ook -en misschien vooral- digitaal.

  Geen reacties
  • Jennifer

   Ik zou wel graag meer willen weten over de gevolgen van zonneweides voor de natuur. Logisch is om eerst op daken te plaatsen ipv in de weides en niet standaard meer energie (panelen) plaatsen/opvragen dan er nodig is voor die lokatie. Want ook hier zien we veel overconsumptie/overproductie. Alleen wanneer nodig en er afspraken zijn gemaakt waar die energie daadwerkelijk tot zijn recht kan komen is het logisch om extra panelen te plaatsen. Ook vraag ik mij af wat de voetprint is van de zonnepanelen zelf. Wat gaan deze kosten wanneer ze afgebroken moeten worden?

   • GJM1981

    https://www.tudelft.nl/delft-integraal/articles/hoe-circulair-is-een-zonnepaneel/
    Kort samengevat technisch is het wel mogelijk om te recyclen, maar is nog heel kostbaar, dus is de vraag of het tegen de tijd wanneer veel zonnepanelen de (economische) levensduur bereiken het dan wel rendabel is om te recyclen.
    Qua natuur, de meningen zijn hier over verdeeld. Er zou eigenlijk een 0-meting gedaan moeten worden voordat er een zonnepark aangelegd wordt om goed te kunnen vergelijken wat de toename of afname van de natuurwaarde is>
    Waar ik nieuwsgierig naar ben, zonlicht bestaat uit meerdere soorten straling. Een deel weerkaatst op de panelen, een deel niet, wat is de invloed van die straling op de bodem en dieren die onder de panelen zitten. Dit zelfde geldt eigenlijk ook voor de panelen op daken, is daar ook effect van straling op mensen in de gebouwen?

    Geen reacties
   • Dora sets on

    Allereerst vind ik de term 'zonneweide' misleidend, want een zonneweide is een weide waar je op kunt zonnen en dat kan niet meer in de weides waar zonnepanelen staan. Het vol zetten van landbouwgrond met zonnepanelen is een ernstige ingreep in het landschapsbeeld. Ze zijn namelijk lelijk. Zet die dingen op daken of op (daken op) industrieterreinen (die gebouwen zijn toch meestal al lelijk en laag). Overigens zou het geen kwaad kunnen om eens wat meer vorm aan de panelen te gegeven (als het dan toch moet). Het lijkt me een uitdaging voor de cratieve sector.

    Geen reacties
    • Team Omgevingsvisie
     Team Omgevingsvisie  •  Provincie Groningen  •  08-06-2021 · 08:12:52

     Bedankt voor dit discussiepunt Boelie! In het klimaatakkoord is afgesproken dat er inderdaad eerst gekeken wordt naar het plaatsen van zonnepanelen op daken. Dit volgens het principe van de 'zonneladder'. Hier kan je er meer over lezen: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/duurzame-energie/zonne-energie . Dit voorkomt niet dat een zonneweide soms als de betere oplossing wordt gezien.

     Ik zie dat meerdere mensen een duimpje omhoog/omlaag hebben gestemd bij deze discussie. Ben benieuwd naar de motivatie achter deze stemmen! Laat vooral hieronder jouw mening over dit thema horen.